Ads-Visie.nl

Ads-Visie.nl eerlijk, kritisch, filosofisch blog met een vleugje cynisme.

Week 49 2023

Het was vooral een politieke week. De #verkenner was druk doende met verkennen en veel nieuwe kamerleden legden de #eed af. #Eva liet weer eens zien hoe zorgvuldig de #NPO met mensen omgaat en #Matthijs liep over naar #RTL. #Lilian ging met tranen in de ogen terug naar papa om samen de miljoenen die haar partij heeft vergaard te geen beheren. Het einde van het eens zo mooie #socialisme?
Natuurlijk weer een #Kreetvandeweek om zelfs eens na te denken.

Verkenners

Met gemende gevoelens probeer ik de klucht rond de “verkenning” te volgen. Plassterk een rode rakker de blijkbaar bekeerd is tot rechts of tenminste een beetje veel verlegen zit moet de klus zien te klaren. En dat levert me wat deja-vu momenten op. Jaren ’80 vorige eeuw was het erg populair, in groepjes met elkaar praten om “in harmonie” tot oplossingen te komen. Dat lukt natuurlijk van geen kanten als iedereen de hakken in het zand zet, een van de weinige kunstjes waar Omtzigt een kei in is. Dus is het wachten op de T-group sessies, veel leuker eigenlijk, want met een paar kunstjes weet de trainer alles  wat je op het hart hebt te ontlokken. Dat die sessies vaak tranentrekkers waren  en zelfs tot geweldsuitbraken leidden, was de reden dat er snel een soort van verbod op kwam. Dus benieuwd wat de volgende zet van de oude socialist is.

“Omdat we dagelijks stom met elkaar gewerkt hebben, daarom kunnen we nu een gemeenschap vormen en beginnen met elkaar te praten”.

(Eugen Rosenstock-Huessy – 1993).

Ondertussen is Caroline druk bezig met een lobby, maar ja, ze is nog geen echt meubilair van het parlement en dan tel je niet echt mee binnen de gevestigde orde toch.
In mijn voorraadje citaten kwam ik op een dag deze tegen: “Omdat we dagelijks stom met elkaar gewerkt hebben, daarom kunnen we nu een gemeenschap vormen en beginnen met elkaar te praten”. (Eugen Rosenstock-Huessy – 1993). Wellicht kan iemand de partijen dit eens voorleggen. Want blijven hangen in oude dogma’s en strategieën staat een beetje dom als je je clubje Nieuw Sociaal Contract noemt. Wellicht dat Pietertje eens uit kan leggen hoe hij dat ziet.

De eed.

De nieuwe leden van de tweede kamer moeten deze eed afleggen.
"Ik zweer (verklaar) dat ik, om tot lid van de Staten-Generaal te worden benoemd, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd. Ik zweer (verklaar en beloof), dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enige belofte heb aangenomen of zal aannemen. Ik zweer (beloof) trouw aan de Koning, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet. Ik zweer (beloof) dat ik de plichten die mijn ambt oplegt getrouw zal vervullen."
Als je in God (het geeft denk ik niet welke) gelooft steek je twee vingers op en zeg je: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig. In het andere geval zeg je simpel weg: "Dat verklaar en beloof ik”.
Nu kan ik niet geloven in welke God dan ook en heb ik weinig op met welk koningshuis dan ook. En ik ben echt niet de enige. Veel mensen zijn een beetje klaar met het koningshuis en ook binnen de 150 leden van de kamer zullen en meerdere zitten toch? Kortom, ze leggen een eed of belofte af die meteen meineed is. Maar ja een beetje liegen is toch een kerncompetentie die keihard nodig is in de politiek toch?
Kortom, het eerste ritueel dat tenminste aangepast dient te worden is deze antieke eed. De koning eruit en de vraag is of de hele grondwet wel in de eed kan blijven staan, de grondwet is de afgelopen jaren al een paar keer aangepast, dus zo heilig is die niet.

Eva

Eva beet in een appel de wereld werd in de zonde gestort. Eva komt naar de NPO en Op1 wordt bij het grof vuil gezet. Lekker clubje daar in Hilversum. Zelfs Matthijs vlucht naar de ooit door hem verafschuwde commerciële RTL.
Einde van weer een ouderwets links bolwerk?

Matthijs

Ik had niks met DWDD, het was linkse propaganda en de priesters die me  naast wat seksuele spelletjes, die soms prettig waren maar later misbruik bleken te zijn, ook een haat tegen alles wat socialistisch en dus heidens was hadden bijbracht, had ik daar een vooroordeel tegen. Daarnaast heb ik, dankzij mijn gave die velen als een stoornis betitelen, moeite met mensen die zich al te nadrukkelijk naar voren pushen, aandacht trekken, belangrijk willen zijn.
Dus was ik wel even verbaasd dat hij bij RTL aansloot, mijn geliefde zender, vooral omdat ik, vanwege de eerder genoemde vooroordelen bij de NPO wegblijf als het even kan.
Verbazing dus en vol verwachting van mijn verdiende avonddutje keek ik vrijdag naar Boulevard. En daar was het, het grote interview met Matthijs. Ik zag een gebroken man die in een jaar tien jaar ouder was geworden, die open over zijn passie, maar ook zijn fouten sprak. Het was alsof ik in de spiegel keek en net als Matthijs vocht ik tegen te tranen, die na een de operaties toch wat hoger zitten.
Wat waren de priesters fout (niet alleen met hun grenzen dus), wat was ik fout met mijn vooroordelen, mijn gebrek aan empathie, dat (excuses zijn smoesjes) bij mijn stoornis hoort.
Ik ga zeker kijken en beste mensen, wat dat onderzoek, wat wel weer een commissie doofpot zal blijken te zijn (weer een vooroordeel) ook oplevert.

Lilian

Dat was het dan, de dochter van de laatste echte socialist, waar ik ondanks tegengestelde visies (toen) toch bewondering voor had (evenals top redenaar Marcus Bakker, communist die waarschijnlijk in zijn graf ligt te woelen vanwege de streken van GL die zijn CPN opslokte) neemt afscheid, moegestreden van het trekken aan een dood paard. Het ga haar goed!
Wat rest is een minipartijtje zonder identiteit, dat ver, nog niet zo ver als GL-PvdA, vervreemd is van de mooie idealen van het socialisme en niet in staat zal zijn zichzelf opnieuw uit te vinden. Einde van een tijdperk.
Maar het gedachtengoed van Marx, verkracht door Lenin, Stalin, Castro en misbruikt door de PvdA, mag niet verloren gaan! Er is behoefte aan een partij die de links genoemde denkbeelden waar Wilders zijn zege aan te danken heeft verder uitwerkt en ook praktiseert en die combineert met andere zienswijzen op migratie, religie en andere onderwerpen. Laat Marx niet een randfiguur worden in de geschiedenis maar herleven in een nieuw concept dat bestaat uit het beste van Marx met een vleugje Rousseau, een dosis Kant en Hegel, in een jasje dat past bij 2024. Wie doet er mee?

Kreet van de week

“Het grootste probleem van deze wereld is dat domme mensen zo verdomd zeker zijn van zichzelf zijn en intelligente mensen vol twijfel zitten”
(Bertrand Russel 1931-1935).

Schrijf als eerde een reactie