Ads-Visie.nl

Ads-Visie.nl eerlijk, kritisch, filosofisch blog met een vleugje cynisme.

Week 17 2024

Deze week oud Hollands vermaak zoals de #Rookworst en #koningsdag. Even een uitstapje naar #Kingsday en natuurlijk #rechtvoorzijnJaap en #dekreetvandeweek.

Rookworst

Jan Marijnissen verdiende er zijn eerst brood, maar nu hebben de linkse activisten de rookworst ontdekt om weer eens een stevig vuurtje op te stoken! En dan halen ze, we  wennen er aan, het K woord tevoorschijn. Van rookworst kun je kanker krijgen, tenminste, als hij niet gerookt is boven eikenvuur, maar op smaak gebracht met chemische toevoegingen. Nu is in de auto meerijden met tante Marie een stuk gevaarlijker en heb je nog geen 5% kans op enge ziektes als je ieder dag dertig keer een HEMA rookworst eet, maar ja, de angsthazen in Europa moesten weer eens een keer paniek zaaien.
Hoe zou het zitten met de zogenaamde vegan producten, dingen die naar vlees zijn vernoemd, maar gemalen sojabonen, haver en groenvoer zijn, die met geur- en smaakstoffen nog een beetje de illusie geven vlees te zijn? Gaan ze daar iets aan doen of is het weer een actie tegen het eten van vlees? Ben benieuwd.

Kingsday

Nee, het werd niet wat we stiekem hadden gehoopt, maar wel wat we hadden verwacht. Mijn cluppie, vernoemd naar een van de voorvaderen van onze koning, die ergens in de 19e eeuw asiel had gekregen in Tilburg, gaat promoveren, maar dat gaat nog een weekje langer duren. De club met  het mooiste shirt en een hondstrouwen aanhang
Een dissonant was de rijkelijk aanwezige marechaussee en mobiele eenheid, zwaar bewapend. Waar dat nu weer voor nodig was blijft me een raadsel. We zijn geen Hollandse club, maar een clubje uit het mooie Brabant, waar we in zijn voor een feestje en waar 99,5% wel kan omgaan met emotie en niet uit is op rellen en geweld.

Koningsdag

Na het rood-wit-blauw kwam oranje. Koningsdag, het volksfeest waarin de vorst met de familie zich aan het volk vertoont om mee te doen aan allerlei oud Hollandse spelletjes die, hoewel de organisatie keer op keer zegt dat het een andere aanpak wordt, ieder keer hetzelfde is. Dit jaar was het in Emmen (of all places) en het was inderdaad weer meer van hetzelfde. Beetje sportief gedoe van de prinsen, A3 die keurig de ingestudeerde zinnetjes opdreunden, Max die ging knuffelen en enthousiast doen en op het einde de vaste mooie woorden van Wilie.
In de bus terug zullen Wil en Max opgelucht adem hebben gehaald, bij Utrecht Emmen al wel weer vergeten zijn en even later lekker aan de griesmeelpap gezeten met de kids. Nou ja, griesmeel, het personeel zal wel wat anders hebben bereid denk ik.
De rest van het volk gaat in de middag naar de vrijmarkt om de oude rommel die mensen zelfs op marktplaats niet aan anderen konden slijten te kopen terwijl goed bedoelende maar talentloze artiesten herrie maken op open platte karren en de vette happen menig lifestyle coach tot wanhoop brengen. Wat later op de dag gaat de jeugd zich bij festivals volgooien met drank en pillen, want dat hoort vandaag de dag bij een feestje. En het bleef nog lang onrustig. En uiteraard meldt de overheid dat er weinig tot geen incidenten zijn geweest.
Het is een oudhollands ritueel waarin nationalisme de boventoon voert, je doet pas mee al je iets van oranje draagt, de kleur van de erfmacht die ons landje al eeuwen veel geld kost en weinig tot niets opbrenht. Wanneer stoppen we eens met die klucht? Want het heeft totaal geen toegevoegde waarde. Of kan er iemand mij vertellen wat het nut is van de monarchie?

Recht voor zijn Jaap

Waar is de mop gebleven? Lees het hier>>

Kreet van  de week

Bij schaken zijn de belangrijkste stukken niet de koning en de koningin,
maar de pionnen, de gewone man.
Fernando Arrabal


Schrijf als eerde een reactie