Ads-Visie.nl

Ads-Visie.nl eerlijk, kritisch, filosofisch blog met een vleugje cynisme.

Week 18 2024

Deze week, #vrije #dagen de #zomer van 2024 en een #lesje uit het verleden.
Uiteraard #recht-voor-zijn-Jaap en #de-kreet-van-de-week. Deze week zelfs een kreet van eigen hand!

1 mei

DE dag van de arbeid! Bijna overal op de wereld is het een vrije dag, beetje vreemd natuurlijk, geen arbeid op de dag van de arbeid, maar ja, mensen zijn, ik citeer Obelix, rare jongens.
Nederland dus niet, want twee vrije dagen vlak na elkaar, dat kan dus niet en de dag van de erfmacht, de dag van oranje, nu weer koningsdag, eerder jarenlang en over een paar jaar weer koninginnendag, heeft voorrang. De arbeider is niets vergeleken bij de machthebbers toch?
Maar ja, de monarchie heeft dus het socialisme, dat verworden niet meer naar de arbeider maar naar niet werkende activisten luistert, overleefd helaas. De echte socialist en de republikein hebben dus nog wat werk te doen!

4 mei

Dodenherdenking. Een paar mensen zijn twee minuten stil, de jeugd gaat door met zuipen en feesten en een paar parels van onze samenleving zagen er brood in toegangskaarten voor de herdenking op de dam te vragen en de voor dik geld op marktplaats aan te bieden. Dat is de maatschappij van 2024.
Waarom liepen veel mensen na de twee minuten stilte weg? Omdat de Kamervoorzitter, lid van de PVV aanwezig was? Dan snappen ze maar weinig van de vrijheden die we in ons land hebben, want haat belemmerd de vrijheid. Het zaaien van haat en aanwakkeren van tegenstellingen past niet bij een moderne democratie waar vrijheid een groot goed is.

Droogte

Na (bijna) een hele dag droog weer met welhaast zomerse temperaturen was de lente alweer voorbij en ging de herfst door. Maar we hebben ervan genoten natuurlijk.

Lesje

De laatste tijd zie ik de polarisatie in ons land steeds verder toenemen, verharden. Met name vanuit de linkse en politiek correcte hoeken worden dagelijks berichten de wereld in gestuurd die aan de ene kant duiden op niet verwerkte rouw, maar aan de andere kant gepaard gaan met kretologie als “fascisme” “extreem rechts” “haat zaaien” “nazi’s” en soms nog erger.
Lang geleden, 1973, begon ik aan mijn eerste baan, medische microbiologisch analist in het Sint Elisabeth ziekenhuis in Tilburg. Mijn bovenbaas was de befaamde Dr Heijen, voorzitter van de Landelijke Specialisten Vereniging, maar aan de andere kant mensenschuw, sociaal zwak, rechtlijnig in zijn waarden en normen. Zo werden de mensen in de spoelkeuken, laagbetaald zeer vies werk, aangesproken met “jij” een “jou”, wij analisten HBO geschoold met “U” en de collega artsen weer met “jij” en “Jou”.
ASS bestond nog niet, we hadden het soms nog over “persoonlijkheidsstoornissen” en wij, amateurpsychologen zagen wel een stoornis bij Heijen. Dat ik zelf ook ASS had, dat werd ruim 40 jaar later pas ontdekt, maar de basis voor en conflict was daar meteen. Twee mensen die allebei hun eigen gelijk kenden en daaraan vasthielden. Het ging niet goed tussen ons, en dat is een understatement!
Jaren gingen we van ruzie naar ruzie “met U kan ik niet praten” was vaak het einde van een gesprek dat niet eens was begonnen. Tot die ene dag, we hadden weer eens een tegenstelling en ik liep zijn kamer binnen. “Met u kan ik niet praten” was de eerste zin. “Maar het wordt tijd dat we dat gaan doen, want we willen beiden dat ons lab het beste is en blijft van Nederland denk ik, en daarom wil ik mijn idee delen met u”. “Wilt u dat dan ook?” “Wat anders?” Hij sloot de deur en we hadden een lang en emotioneel gesprek samen. WE hadden een overeenkomst gevonden! De basis voor een mooie samenwerking, natuurlijk met tegenstellingen, maar ook met begrip. Toen ik mijn studie personeelwetenschappen afrondde, waarbij hij mij had geintroduceerd binnen zijn netwerk, zei hij “Nu kunnen we elkaar als academici jij en jou noemen” Nee, dat lukte me niet echt.
Later dementeerde hij en bij zijn begrafenis waren nog geen 10 mensen. Ik denk nog steeds aan hem als een van de mensen die bepalend is geweest voor mijn leven.

De les? Zoek niet naar verschillen, zoek de overeenkomsten, zoek de betekenis achter dingen die mensen doen, zeggen en niet doen! Want pas als je iemand begrijpt, wilt begrijpen, dan kun je naar elkaar toe groeien. Je hoeft heen vrienden te worden, maar zeker geen vijanden!

Recht voor zijn Jaap

Erger je, net als ik, veel en vaak aan dingen? Jaap ook. Lees het hier>>


Kreet van de week.

Keuzevrijheid is iets anders dan mensen dwingen de keuze te maken die jij wilt dat ze maken.

© 2024 Ad de Beer

Schrijf als eerde een reactie