Quaevis terra patria,
Desiderius Erasmus (ca. 1466-1536)
'Elk (willekeurig) land is een vaderland'. Een spreuk die meestal wordt vertaald als 'Heel de wereld is mijn vaderland'. Erasmus was inderdaad thuis in vele landen, maar zijn woorden hebben uiteraard geen autobiografische, maar een universele strekking, enkunnen daarom beter worden vertaald met 'Heel de wereld is je vaderland'. Of zoals Elvis Presley in 1962 zou zingen: 'Home is where the heart is.'
Filosofie kalender 2023
Waarom kunnen wij deze les niet ter harte nemen? We blijven hangen in nationalistische gedachtes. Bij sport zijn we voor de onze landgenoten terwijl er zoveel te genieten valt van sporters die niet in het rood-wit-blauw of oranje gekleed gaan. Waarom worden bij de olympische spelen en andere wereldwijde sportevent niet de beste atleten gevraagd maar mogen landen maar een beperkt aantal sporters sturen?
Wat me nog meer tegen de borst stuit is de waanzin rond de klimaat aanpak. Ieder landje, hoe klein ook, is druk met eigen normen, terwijl het klimaat, het milieu, geen grenzen kent. Waarom is het niet mogelijk een wereldwijde aanpak vast te stellen een gaan honderden deelnemers aan klimaatconferenties terug in een privéjet om de maatregelen te gaan bespreken binnen de grenzen die met lijntjes op een landkaart staan getekend.
Waarom houden we vast aan de natiestaat terwijl we allemaal leven op die brok die door het universum snelt die we aarde hebben genoemd.