Ads-Visie.nl

Ads-Visie.nl eerlijk, kritisch, filosofisch blog met een vleugje cynisme.

Coalitie akkoord 1

In een serie artikelen ga ik, hoofdstuk voor hoofdstuk in op het coalitie akkoord. De belangstellende lezer kan het overigens hier downloaden.

Daar stonden ze dan. Rutte tevreden omdat hij zijn baantje met benefits wist te houden, Kaag die haar droom van een linkse coalitie onder haar leiding in rook zag opgaan, Hoekstra die er gewoon bij hoort maar blij was dat hij mee mocht doen en Segers die eigenlijk een beetje de noodzakelijke vulling was. Want nieuw elan of niet, een meerderheidskabinet was wel de eis blijkbaar.


Het Voorwoord.

De sterke overheid die wij voor ons zien heeft oog voor de menselijke maat, is begrijpelijk, bereikbaar en aanspreekbaar door inwoners, en herstelt op die manier het vertrouwen. Daarom versterken wij de uitvoeringsorganisaties van de overheid.

Wil  dat zeggen dat er nog meer bureaucratie komt om zo bureaucratie te voorkomen? Jaren geleden was er ook al zo’n voornemen om het aantal regels te verminderen. De eerste maanden werden besteedt aan het verzinnen van regels waaraan regels moesten voldoen om regelt te kunnen zijn.
Waar is de nieuwe bestuurscultuur gericht op een kleine en efficiënte overheid?

Bij onze ambities hoort ook dat we de overheid zelf verbeteren. Te beginnen bij de verbetering en versnelling van afhandeling van de schade van de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de aardbevingsschade in Groningen.

En wat te denken van de slachtoffers van de fraude database van de belastingdienst? Wat te denken van de ondernemers die dankzij de bureaucratische regels van de steunpakketten toch aan de rand van de afgrond zijn komen te staan omdat ze terecht toegekende steun moet worden terugbetaald omdat ze regels alleen maar werken bij bedrijven die een regelmatig omzetpatroon hebben?
Wat te denken van de mensen die door de miskleunen in de ICT bij opnieuw de belastingdienst en bij het UWV zwaar in de problemen zijn geraakt?
Weet de overheid pas dat ze bestaan als ze het Malieveld hebben omgeploegd?

Daarom gaat Nederland een voortrekkersrol spelen voor en binnen een sterke en slagvaardige Europese Unie.

De Hollanditis wordt nieuw leven ingeblazen, de muis die de olifant wel even zal vertellen wat te doen. Kortom, de oude arrogante cultuur van het landje achter de dijken. De rest van Europa zal instemmend knikken en doorgaan met de orde van de dag!

We zullen daarom zoeken naar samenwerking met constructieve partijen in de Tweede Kamer. Natuurlijk horen daar stevige inhoudelijke debatten bij. Dat is goed, zolang het met respect gebeurt. Wij keren ons af van retoriek die is gericht op het beschadigen van personen en zullen ons uitspreken tegen kwetsend en dreigend taalgebruik.

Hoeveel respect voor anderen blijkt uit dat laatste zinnetje wat een rechtstreeks wijst op de, overigens walgelijke, bedreiging geuit door Forum voor Democratie-Kamerlid Pepijn van Houwelingen.

Weer veel mooie woorden, rechtstreeks uit het woordenboek van de bestuurscultuur waar we al vele decennia lang onder gebukt zijn.
Geen woord over een kleine, efficiënte en effectieve overheid met een nieuw elan dat ten dienste staat van de samenleving, de mensen. Nee, een overheid die zich neerzet als een elite die wel eens even gaat bepalen wat goed is voor het volk.

Schrijf als eerde een reactie
Beoordeling 0.00
De Zweefmolen
Vorige

De Zweefmolen

Coalitie Akkoord 2
Volgende

Coalitie Akkoord 2

Moraal

Moraal

Jaarwisseling

Jaarwisseling

Wie ben ik

Wie ben ik

De dierenarts (19-10-2020)

De dierenarts (19-10-2020)

Einde jaar en televisie

Einde jaar en televisie

Nessun dorma

Nessun dorma

Tweedeling

Tweedeling

De onwerkelijkheid van de werkelijkheid

De onwerkelijkheid van de werkelijkheid

Volledig

Volledig

Het echte probleem, de arbeidsmarkt crisis.

Het echte probleem, de arbeidsmarkt crisis.